HAMİDİYE KÖYÜ-BOLVADİN:
- Hasan Parlar
- 5 Şub 2021
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 8 Haz 2024
HAMİDİYE KÖYÜ-BOLVADİN:
Köyün yerinde Kureyş isimli Selçuklu devrine ait bir köy vardı. Bu köy, Göynük Köyünde meftun Akşemsettin Zaviyesinin vakfıdır. Köy 18. asırda Celali İsyanları sırasında dağılmıştır. Halkı, Bolvadin ve Afyon merkezine yerleşmiştir. Uzun süre çevre köylerin merası olarak kullanılmıştır.
1876 Osmanlı-Rus Savaşından sonra, Rumelinin işgali üzerine buradaki Türkler Anadolu'ya göç etmişlerdir. Silistre Sancağı'nın merkez köylerinden 57 hane, 557 kişi buraya iskan olmuştur.
93 Harbi'nden sonra Bulgaristan'dan Karahisar-ı Sahib'e gelerek buraya yerleşen muhacirlerle ilgili ilk belgeler 1884 senesine aittir. Bu belgelere göre Silistre ve Rusçuk taraflarından gelen ilk muhacir kitlesi 1884 sonları ile 1885 başlarında Karahisar-ı Sahib'in Bolvadin kasabası civarındaki Kureyş isimli mevkideki boş arazide iskan edilmişlerdir.Muhacirler tarafından bu arazide oluşturulan köye, padişahın adına izafeten "Hamidiye'' ismi verilmiştir.
Karahisar-ı Sahib'de iskan edilen muhacirlere dönemin padişahı II. Abdülhamidde bizzat yardımlarda bulunmuştur. II. Abdülhamid, muhacirlerin iskan edildikleri bazıyerlerde mektep ve mescit inşasına ön ayakolmuş, inşaat sürecini yakinen takip etmiş ve bunların tefrişine katkıda bulunmuştur. Nitekim, 1884 senesinde Bolvadin kasabası civarındaki Kureyş mevkiindeki boş araziye yerleştirilen Silistre ve Rusçuk muhacirleri için bir mektep ve mescit inşa edilmesi kararlaştırılmıştır. II. Abdülhamid'in adına izafeten "Hamidiye" ismi verilen bu köyde yapılacak olan mektep ve mescidin tezyin ve tefriş masraflarının 75000 kuruştan 1000 liraya kadar olan miktarının padişah tarafından karşılanması ve mescidin daimi masrafları için de bir vakıf oluşturulması kararlaştırılmıştır.
Bunun için o civarda senelik 1500 kuruş kadar gelir getiren iki değirmen ile bir miktar arazi bulunarak mübayaasına teşebbüs edilmiş isede daha sonra Bolvadin kasabası içinde 40000 kuruşa satılan bir hamamın senelik 5000 kuruş olan geliri vakfa dahil edilmiştir. Bunlarla birlikte köye 36 hanelik göçmen konutu yaptırılmış ancak yapılan konutlar yeterli gelmeyince ilave 16 hanelik konut ilave edilmiştir. Yine tohumluk buğday temin edilmiş ve köye muhtar, imam, müezzin ve öğretmen görevlendirmeleri yapılmıştır.
1884'ün Aralık ayında başlanan mektep ve mescidin inşaatının önemli bir kısmı tamamlanmış ise de kış mevsiminin gelip çatmasıyla çalışmalar bahara ertelenmiştir.
Mescit ve mektebin resmi ile keşif defteri ve mazbatası, padişahı bilgilendirmek için İstanbul’a gönderilmiştir.
1885 Haziranından önce (1302 senesi Ramazan ayından önce) tamamlanan mektep ve mescit, padişahın gösterdiği lütuf ve ihsana mukabil olarak onun doğum günü olan 16 Şaban Pazar günü (31 Mayıs 1885) bir törenle; kurbanlar kesilerek, hatimler ve dualar okunarak hizmete açılmıştır. Törene Karahisar-ı Sahib mutasarrıfı Necib Bey, Mirliva Osman Seyfi Paşa, kadı efendi, Mevlevi Tarikatı postnişini Kemal Efendi, liva memurları, askeri fırka ve kumandanlar, ulema, eşraf, askeri zabitler, Bolvadin kazası müftüsü Osman Efendi, Bolvadin kazasının hükümet erkanıyla, civardan bir çok ahali iştirak etmiştir. Akabinde de muhacirlerden ve civar köylerden 152 kimsesiz çocuk sünnet edilerek birer kat elbise giydirilmiştir. Ayrıca bando ve musîka eşliğinde kutlamalar yapılarak, "padişahım çok yaşa" nidaları ile padişaha şükranlar ifade edilmiştir.
Muhacirler, kendilerine gösterilen teveccühten dolayı padişaha teşekkürü hâvi bir de mazbata göndermişlerdir.
Yine Aynı dönemde, Bulgaristan'ın
Osmanpazarı kaymakamlığına tabi Ma’den-i Kebir köyüne mensup 45 hane muhacir de, Karahisar-ı Sahib’e tabi Karaca Ahmed Sultan, Muradlar, Liğen, Bey ve Akviran köyleri arasında bulunan ve Belce Mezraası olarak isimlendirilen mevkideki 5507 dönümlük boş araziye yerleştirilmiş ve oluşturdukları köye, "İhsaniye" adı verilmiştir.
Mehmet Güneş -Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Koç-Balıkesir Üniversitesi
**Karahisar-ı Sahib : Afyon Karahisar

Comments