DOYRAN BOYU
- Hasan Parlar
- 22 Şub 2021
- 2 dakikada okunur
26.10.2018, Uluslararası, International Balkan Annual Conference, ÖZYURT ULUTAŞ SELCEN, Anatomy of an Immigration: Doyran Tribe from Turkmenistan to Balkans, Özet bildiri.
*********
Selcen Hanım merhaba;
Aslım, Bulgaristan göçmeni (1927 ve 1939), Şumnu-Yenipazar- Doyranlar köyü.
Yukarıda belirttiğim, konferans bildirinize ulaşamıyorum. Konu ile ilgili yardımınızı rica ediyorum.
Saygılarımla...
Hasan Parlar
*************
Hasan Bey merhaba,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Ancak şu aşamada arzu ettiğiniz şekilde size tam bir metin takdim etmem mümkün değil. Çünkü oldukça geniş bir zamana dağılan araştırmayı tanıtmak maksadıyla bir sunum yapmış ve Doyran Boyunu Türkmenistan'dan Balkanlara uzanan sürecini genel hatlarıyla anlatmıştım. Ümidim Doyran Aşiretine dair yaklaşık 5-6 asır süren göç ve yerleşme tarihini bir bütün olarak hazırlayabilmektir.
Eldeki verilere göre Doyran boyuna ilk kez 11. yüzyılda Türkmenistan'da rastlıyoruz. Daha sonra yaşanan savaşlar ve Moğol baskısıyla Anadolu'ya göç ediyorlar. Adıyamandan başlamak üzere Anadolu'da Kuzey ve Güney istikametlerine ayrılıyorlar. Bugün dahi Türkiye'nin farklı yerlerinde Doyran ismiyle köyler tespit ettim. Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde ise boya mensup aileler Balkanlara göç ediyor. Bir kısmı Bulgaristan sahasına yerleşirken bir kısmı Makedonya'ya kadar ilerliyor. Hatta bugün Makedonya sınırları içerisinde Doyran diye bir göl var. Kısaca ifade ettim bu tarihi süreçten de anlaşılacağı üzere Orta Asya'dan Balkanlara uzanan uzun bir tarihi süreç ile karşı karşıyayız. Maalesef çalışmanın zorluğu hem Osmanlı öncesi hem de Osmanlı dönemi kaynaklara ulaşmak ve bunları derlemek. Bu nedenlerle bir anlamda iğneyle kuyu kazarcasına çalışıyorum.
İfade ettiğim gibi ümidim bütün bu tarihi süreci tek bir çalışma altında toplayabilmek. Hatta bir kitap haline getirebilmek. Fakat dediğim gibi şu aşamada elimde sadece farklı farklı derlemeler var ve bu konu üzerinde çalışmaya devam ediyorum.
İlginiz için tekrar çok teşekkür ediyorum.
Saygılarımla.
--
Dr. Selcen Ö. ULUTAŞ UŞAK ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
TARİH BÖLÜMÜ
GENEL TÜRK TARİHİ ANABİLİM DALI
Comments